Tuesday, August 27, 2013

SESI PERJUMPAAN DAN PERBINCANGAN MENGENAI KEMAJUAN PELANCONGAN DI TAIPINGKerjasama Tuan/Puan untuk hadir ke sesi ini amatlah diharapkan bagi menyemarakkan lagi kemajuan dan pembangunan industri pelancongan di daerah ini.  Tambahan lagi, tahun 2014 merupakan 'Tahun Melawat Malaysia'. Oleh itu, semua pihak yang terbabit secara langsung dan tidak langsung dalam agenda pelancongan di daerah Larut Matang perlu saling bantu-membantu dan berusaha untuk menarik lebih ramai pengunjung ke produk masing-masing.  Di samping itu, pentadbiran ingin menjemput Tuan/Puan untuk menghadiri  jamuan Hari Raya yang akan diadakan selepas mesyuarat ini.
Laporan


Kehadiran lebih kurang 30 peserta termasuk wakil hotel Sentosa Villa,SSL,Panorama dan Hotel Pedana.Kementerian Pelancongan Ipoh Perak dan Taiping,Zoo,Muzium Perak dan Matang,Jabatan Hutan,Poly Travel ATV ride,Kilang Kopi Antong,Mr Chuah,Homestay Bkt Gantang,Bkt Jana Golf  dan Galleria.
Dipengerusikan oleh Dr Kevin,dan dibantu oleh Puan Hanim memaklumkan pengubahsuaian zoo untuk penempatan gajah dan medan ala Sahara.
-Harga tiket zoo akan dinaikan
-menubuhkan kelab ahli zoo dengan harga diskaun
-memasarkan produk dan pakej pelancongan di Taiping Luar Taiping
-NCIA ada membuka Kiosk di Pulau Pinang untuk mempromosi Taiping dan perlukan agensi untuk hantar Katalog untuk menjual pakej di Taiping.
Semua peserta diberi masa untuk berucap,yang mengambil lebih 5 minit adalah dari ATV Ride Bkt Larut,Muzium Perak,Kuala Sepetang,Kilang Arang Kayu,Galeria,Pesatuan Pelancongan En Halim dan wakil Pelancongan En Kamarudin.
Saya berucap seperti yang tulis dan selang seli dengan pertanyaan berkenaan pakej pelancongan
Dan pihak pelancongan Perak mencadangkan agar mengambil lesen dengan kementerian Pelancongan.Saya beritahu kita dah daftar dengan SSM dan tidak menggunakan Tourism hanya Track, jika pelancongan perlu  ada syarat lain dengan Kementerian Pelancongan.
Esok saya pergi jumpa abang cerita lebih teperinci dan En Halim menjemput kita  untuk jamuan raya,saya cakap kita ada pelawat dari Perlis
pada malam Sabtu ni aktiviti kelip-kelip.


No comments:

Post a Comment