Vortex banner

Saturday, December 16, 2017

Kuala Kangsar Royal Tour

Let's learn about Perak royal sultanate organisation by visiting Perak Kenangan Palace,
Sultan Azlan Shah Royal Gallery,
Tour to Bukit Candan a hill where the palace is located,
River cruising on a Royal Coronation Boat Balai Gambang Cempaka Sari
Trying laksa pulas local delicacy.
Visiting local art craft Labu Sayong
Visiting tradisional Malay Village.


Thursday, December 14, 2017

Jom Melawat Perak 2018

Senarai tempat lawatan mengikut wilayah dalam Negeri Perak. Guru yang merancang lawatan sambil belajar dinasihatkan memilih wilayah yang telah disenaraikan bagi memudahkan pengurusan masa.
SELATAN: Tempat Lawatan GOPENG
Gua Tempurung 3 jam
Taman Herba 1Jam
Kapal Korek 1Jam
Kellie's Castle 1Jam
Penginapan: Asrama
Makanan Istimewa: Kelamai, durian
UTARA: Tempat Lawatan TAIPING
Zoo & Night Safari 2 Jam
Muzium Perak 1Jam
Taman Tasik Taiping 1Jam
Jelajah Taiping Heritage Trail 1Jam
Kilang Kopi Antong 1Jam
Kilang Air Mineral Spritzer 1Jam
Penginapan: Asrama
Makanan Istimewa: Yong Tau Foo Bomba

TIMUR: Tempat Lawatan LUMUT
Pengkalan TLDM LUMUT 3 jam
Taman Hutan Bakau 1 jam
Lumut Waterfront 1 jam
Penyu Segari 1 jam
Makanan Istimewa: Sate ikan

TIMUR: Tempat Lawatan KUALA SEPETANG
Pusat Eko Pelajaran 2Jam
River Cruise 1Jam
Kilang Arang Kayu 1Jam
Kuala Sepetang Heritage Trail 1Jam
Muzium Bijih Timah Matang1 jam
Makanan Istimewa: Mee Udang, seafood
Penginapan: Chalet Pusat Eko Pelajaran
UTARA: Tempat Lawatan KUALA KANGSAR
Demontrasi Labu Sayong 1Jam
River Cruise Diraja 1Jam
Galeri Sultan Azlan Shah 1Jam
Royal Town Trail 1Jam
Masjid Ubudiah dan Pusara Diraja 1Jam
Makanan Istimewa: Laksa Pulas
BANDARAYA: Tempat Lawatan IPOH
Gunung Lang 1Jam
Taman Periuk Kera Kledang Saiong 1Jam
Shopping Mall: MyDin, Ipoh Parade, AEON 1Jam
Concubine Lane 1Jam
Ipoh Heritage Walk 1Jam
Penginapan: Tube Hotel
Makanan Istimewa: Pasar Malam
UTARA: Tempat Lawatan BATU KURAU Jam
Team Building
Perkhemahan
Jungle Treking
Gua Batu Kapur
Kem Motivasi Mawaddah. Chalet Seri Cempaka
Penginapan: Kem, Chalet
Makanan Istemewa: Durian, masakan kampung
UTARA: Tempat Lawatan DAERAH KERIAN
Sawah Padi 1Jam
Taman Tema Bukit Merah 2Jam
Pulau Orang Hutan 1Jam
Kolam Ternakan Ikan Arowana 1Jam
Belajar masakan Masyarakat Banjar 1Jam
Memerhati Burung Kuala Gula 1Jam
Penginapan: Asrama
Makanan Istimewa: Ketam Lembut, seafood
KS Eco Tours Sdn Bhd KP/LN 8037
Pihak kami akan mengiringi rombongan lawatan pada setiap masa.








Tuesday, December 12, 2017

Pakej Pelancongan & Makan Lazat di sekitar Taiping.

KS Eco Tours menawarkan
Pakej Pelancongan & Makan Lazat di sekitar Taiping.
Penginapan hotel, resort, chalet & homestay.
1. Taiping Bandar Warisan.
Taman Tasik Taiping, Zoo & Nignt Safari, Muzium Perak.
Kuew Tiau Doli, Yong Tau Fuu Bomba, Mee Combat, Cendol, Kopi Antong
2. Kuala Sepetang Eco Tourism.
Matang Mangrove, River Cruise, Eagle, Fireflies, Sunset, Charcoal.
Mee Udang, Seafood, Sunset Dinner.
3. Batu Kurau & Bukit Gantang.
Perkampungan Melayu Tradisional, Durian & buah-buahan, kawasan perkelahan, jungle trekking.
Masakan kampung, Gulai Tempoyak, Lempuk
4. Bukit Merah.
Waterpark, Pulau Orang Hutan, Sawah Padi, Arowana, Boat Cruise. Memancing
Masakan Banjar, Mee Berasap, Laksa Ikan Sekoq, Kari Sembilang, Ketam Lembut.



Wednesday, December 6, 2017

Kuala Sepetang, Taiping & Kuala Kangsar Tour


Dec 14 to 16.  2n3d    7 adults 1 child
travels@yahoo.com

14:00 Program Kesedaran Alam Hutan Paya Laut Matang.
Soalan berkaitan: Pokok bakau, Hutan Paya Laut dan pengurusan Hutan Paya Laut Matang. Mangrove forest walk 1.5km dan  Aktiviti mencari dan menyemai benih bakau.  Aktiviti Melawat kilang arang kayu.

16:00  Aktiviti Menaiki Bot River Cruise.

17:00  Kuala Sepetang Heritage Trail.
Aktiviti Melawat Kilang Proses Ikan Kering dan Udang Kering.
Aktiviti Melawat Limbungan Kapal (Ship yard)

Check-in homestay Kuala Sepetang 5 Plz arrange barbecue on day 1st

Second Day 15 Dec 2017
Maxwell Hill 4X4 jeep ride
Taiping Lake Garden Nature Walk
Taiping Heritage Trail by RAPID BUS

Picnic lunch at Lake Garden
History of Matang and Taiping at Matang Museum
Rest at Homestay
Firefly Trip.

Third  Day 16 Dec 2017
Check out at 09:00 heading to Kuala Kangsar Royal Town.
Royal Tour and Labu Sayong Craft.

Tour End at 12:00

Wednesday, November 29, 2017

Sempeneh Nature School & Camp @ Uzeer Puteh Campsite

Sempeneh Nature School n Camp @ Uzeer Puteh Campsite
Kg Sempeneh, Batu Kurau, Taiping PERAK.
Sewa tapak perkhemahan RM250 @ RM12 seorang.
Sewa tapak n khemah 4 men RM25 seorang.
Sewa tapak n khemah 4 men + makan malam dan sarapan RM35 seorang.
Chalet Aircond RM100 Satu katil queen.
Selain aktiviti camping pengunjung boleh menjalankan aktiviti jungle trekking, caving, mendaki gunung batu kapur, melawat dusun buah-buahan dan pelbagai aktiviti kampung yang menarik boleh dianjurkan.






Thursday, November 9, 2017

Blog Entri Erny Firdaus

Jom Terokai Perak: River Cruise di Kuala Sepetang



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….


Maaflah, lama pula bercuti dari update kali ini….macam-macam yang berlaku. Malas nak sembang..buat sakit jiwa kalau dikenang. Marilah kita sambung kisah percutian yang tertunda siarannya tu….


KUALA SEPETANG. Apa yang selalu terbayang oleh sebahagian dari kita berkenaan tempat ini, pastinya menu popular Mee Udang. Namun begitu, tak ramai yang mengetahui bahawa Kuala Sepetang juga mempunyai daya tarikan pelancongannya yang tersendiri. 

Bersempena dengan #visitperak2017, jom aku bawakan u alls sekalian mengembara ke Kuala Sepetang. 


Aku dah pernah ikut trip ke Kuala Sepetang ini dulu.. Boleh refer entry link ini… Jom Terokai Perak: Pagi yang damai di Kuala Sepetang


Tapi masa tu pergi dengan kawan-kawan. Jadi untuk kali ini, kita kembara bersama keluarga pula. Bagi menambahkan keseronokan itu, aku dan Incik Daus mengambil kepeutusan untuk membuat tempahan tour guide dengan En. Khairul dari http://www.kualasepetang.com/

Kami ambil pakej C, yang menawarkan sesi lawatan seperti berikut:

C.  Kuala Sepetang River Cruise, Eagle Sighting and Fish Farm

*New Attraction:Well trained archer fish.

Minimum RM280 Or RM50 per pax 

My Card Holder: Minimum RM140 Or RM25 per pax  Duration 60 minutes

Call 012-5145023   Khairul

Package A + Package B + Visiting Fish Farm (Activities such as fish feeding, playing with horse shoe crab and puffer fish)

Kami tiba di Pekan Kuala Sepetang sekitar jam 10.00 a.m dan En Khairul dah siap sedia menunggu untuk menyambut ketibaan kami. 


Alhamdulillah, cuaca pagi itu sangat baik. Kalau tidak, terpaksalah batalkan. Sambil berjalan ke arah jeti, En. Khairul memberikan serba ringkas penerangan tentang aktiviti pagi di Kuala Sepetang. 


Sempat juga singgah tengok ketam nipah yang agak popular juga di kalangan masyarakat di sini. 

Selain itu, dipekan kecil Kuala Sepetang ini juga kelihatan deretan jemuran ikan yang dibuat ikan masin. 



Di jeti ini terdapat beberapa pengusaha ikan masin di kalangan penduduk di sini.

Ok, ready semuanya dengan life jacket, jomlah kita gerak….tak sabar dah semuanya kan.... 




Aku tak pastilah orang lain, tapi aku dengan Incik Daus memang sukakan suasana yang dekat dengan alam semulajadi seperti ini. Mendengar deruan air, kicauan burung…merasa pula angin sejuk yang menampar ke pipi… rasa Subhanallah….seronok sangat. 


River Cruise ke Kuala Sepetang ini lebih kepada satu aktiviti untuk santai sambil menenangkan fikiran. 


Suasana pagi di kiri kanan perkampungan di sini tenang tanpa banyak aktiviti melainkan kelihatan nelayan sedang mengemas bot-bot mereka. 


Setiap bot ditandakan dengan tarikh bot dimiliki, mungkin senang untuk mengira usia bot atau mungkin untuk mengingati tarikh bagi maintenance kot… tak sempat pula nak tanya En. Khairul. 
Kuala Sepetang ini dahulunya lebih dikenali sebagai Port Weld dan sebahagian besar dari penduduknya merupakan golongan nelayan terutamanya yang berbangsa Cina. 

Di sepanjang perjalanan ini juga, kita dapat melihat kehijauan Hutan Paya Laut Matang berkeluasan 101,877 hektar, mempunyai 198 hutan simpanan kekal yang menempatkan pelbagai spesis flora dan fauna dari ekosistem persisiran pantai dan kawasan hutan paya laut. 


Keindahan panorama dirian bakau yang mempunyai bentuk akar jangkang yang unik malahan ada juga di antara akar yang berbentuk seakan kon dan menunduk seperti lutut. Dirian pokok yang seragam akan membawa satu ketenangan yang tidak dapat dilupakan.  

En. Khairul selaku tour guide kami sangat baik, ramah dan rajin melayan soalan-soalan dari kami khususnya aku ni haaa..yang ex-wartawan sangat kan...hahahha.... 



Cuba berikan tumpuan pada kakak yang sejenis pantang kena angin ke, aircond ke...mulalah matanya xleh nak bukak...heheheh... Manakala ibunya pula sibuk acah-acah tourist sangat kan....


 Manakala ibunya pula sibuk acah-acah tourist sangat kan....



Di sini juga ada Pusat Eko Pelajaran Hutan Paya Laut Matang, Kuala Sepetang yang menempatkan kemudahan penginapan dan dewan untuk di sewa bagi aktiviti pembelajaran serta penyelidikan dan juga team-building. Sewaktu kami melalui kawasan ini, terdapat sekumpulan jurugambar yang datang ke sini semata-mata mahu menangkap momen burung-burung dari spesis yang jarang ditemui di tempat lain. Bagi kami yang xmemiliki lense panjang tahap dewata raya tu, memadailah dengan mengambil gambar-gambar helang yang berterbangan bebas di langit luas. 



Tarikan utama lawatan kami kali ini, pastinya…taaaddaaa….

Lawatan ke sangkar ikan ini….
Haruslah teruja..nak jumpa sahabat karib dari zaman sekolah iaitu IKAN BUNTAL…hahahaha…ya, zaman sekolah dulu Cikgu B.I panggil I dengan nama penuh glamer..Ikan Buntal…atau Puffer Fish.

Kunjungan kami ke sini jadi seronok sebab Angah berjaya mengorat uncle tauke tempat ini…hahhahaha…..mak bakal bermenantukan saudagar ikan…hahaha… sat lagi aku tunjuk uncle yang rajin benor melayan kami…dia kata xpa, org gumok pun ada comey… 
 
Jadi bagi tidak membiarkan kami kegemukan berseorangan maka jomlah bagi ikan-ikan ini makan sama…sila..sila..jemputlah makan…makanan ikan di sini diberi percuma oleh uncle tauke yang sangat ramah-tamah. Siap dipaksanya kami ambil sorang satu. Banyak mana pun orang yang datang memberi makan, ternyata ikan-ikan ni punya ‘kantung perut’ yang besar rasanya…laju je makan….

Kini tibalah masanya untuk ‘moment of truth’, meet my BFF, The Puffer Fish…please handle with care…ahaks! 
See…sama tak kecomelan kami…hahhaha…So cute us both! #silajanganmuntah
Rasa puas hati sangat dapat melawat BFF I ni….heheheh….tip untuk memegang BFF I ni mudah yang amat, pegang dari arah belakang ikan. Jangan sesekali dihalakan agar wajah bertemu wajah, mata bertentang mata. Kalau dilanggar ‘RULES’ ini, maka buruklah akibatnya nanti….. 

Selain dari Ikan Buntal, satu lagi daya tarikan di sangkar ikan ini adalah Archer Fish. Kehebatan ikan ini adalah dia boleh ‘Menyumpit’. 


Ikannya halus sangat. Tapi daya ‘tembakan’ sangat laju dan tepat. Encik Khairul tunjukkan demo kepada kami. Group yang terdahulu tak berpeluang saksikan kehebatan panahan ikan ini. Tiba-tiba mood ikan-ikan ini lari ke laut agaknya…rindukan kampung halaman…heheheh…

Alhamdulillah, bila turn kami, ikan-ikan ini memberikan kerjasama yang baik. Dapatlah kami tengok dengan mata kepala sendiri macam mana ikan ini ‘menyumpit’ mangsa. 

Ok, sekarang satu lagi detik-detik kebenaran…

Dipersembahkan….uncle yang cuba mengorat si Angah…hahahha…
Yang sebelah tu..ya…yang tak pakai baju tu….
Kih…kih…kih…ensem tak? Hahahah…
Tak adalah, saja melawak…uncle ni sangat baik, sangat peramah dan sangat mesra….kiranya macam ikhlas sangat menerika kunjungan semua pelawat ke sini.
Then habis sesi lawatan di air, kami kembali ke Pekan Kecil Kuala Sepetang untuk acara jalan-jalan jamu mata. 
Di kawasan pekan kecil ini terdapat kedai-kedai yang menjual ikan masin, udang kering…dan segala benda yang seangkatan dengannya. Selain itu, kalau nak borong ikan basah pun ada. Harga ikan masin di sini taklah murah sangat pada aku..lebih kurang beli kat pasar Ipoh je..hehehhe…
So kita wrap off entry ini dengan muka kakak ngan mak ngah yang asyik sibuk makan eskrem kelapa…. 
Terima kasih yang tidak terhingga kepada Encik Khairul yang melayan kami dengan baik meskipun kami bukanlah pelancong dari jauh pun...hehhehe... bagi yang ingin merasai pelbagai keunikan Kuala Sepetang bolehlah mengambil pakej dengan En. Khairul. ikutkan masa ini, kami teringin juga nak tengok Dolphin tapi sebab bukan musimnya ditambah dengan cuaca yang kadang hujan tiba-tiba maka tak jadilah. 



Kita jumpa lagi nanti ek..ku seru, hikmat kerajinan menulis datanglah…hahahaha…