Vortex banner

Sunday, June 19, 2011

Testimonial / Penghargaan

萤火虫喜爱附在海桑树上棲息

太平甘榜柳(Kampung Dew)压倒瓜雪 成最大萤火虫观赏区

太平甘榜柳(Kampung Dew)萤火虫观赏区的萤火虫数量,被发现比瓜拉雪兰莪多了数倍,成为国內最大的萤火虫观赏及繁殖区。

位於甘榜柳的码头,为旅客提供上下船观赏萤火虫的便利

位於甘榜柳的码头,为旅客提供上下船观赏萤火虫的便利

位於峇登红树林19个规划区內的甘榜柳区,十八丁河缓缓流经,而在长达9公里的河两岸,长著许多萤火虫喜爱棲息的海桑树(Berembang Tree),入夜时分,树上数千只萤火虫齐齐闪光,將海桑点缀得如圣诞树一般亮丽。

逾百海桑树供棲息

大马自然协会主席马哥达指出,甘榜柳十八丁河一带拥有多达103株海桑树,比瓜拉雪兰莪河的只有三十多株要多出数倍,这些海桑树吸引了大批萤火虫棲息,成为大马最大的萤火虫观赏及繁殖区。

萤火虫喜爱附在海桑树上棲息

萤火虫喜爱附在海桑树上棲息

他说,这个观赏区必须获得良好规划,才能留住萤火虫,並吸引国內外旅客前来观赏萤火虫。

“不过,由於甘榜柳周遭有工业区及油棕园,加上萤火虫是非常敏感及脆弱的昆虫,因此要保有这个观赏区將是一个问题。”

火树银花嘆为观止

他在霹雳州政府、大自然协会及霹雳萤火虫自然光茫协会所主办的2012年“观赏萤火虫嘉年华会”开幕仪式后受询时,指不但萤火虫重要,峇登红树木的管理及保护也非常重要,因为这片湿地与许多的物种的生存息息相关。

十八丁州选区协调员施天星代表霹雳州高级行政议员拿督哈米边,为观赏萤火虫嘉年华会主持开幕时,呼吁霹雳萤火虫自然光茫协会(KECAP)多加宣传,以吸引更多旅客前来观赏萤火虫,促进太平的旅游业。

他促请居民携手合作,保护当地环境的不受到污染,否则萤火虫將会消失,届时居民的收入也將减少。

另一方面,太平新华旅游有限公司东主王振国在观赏了甘榜柳的萤火虫后感到非常讚嘆,並以“火树银花”来形容。

勿隨意砍树丟垃圾

他说,甘榜柳萤火虫观赏区具备了生態旅游的先天条件,但许多设备包括码头、船只及环境清洁等都有必要加以提昇,並开设具水平的餐厅,才能吸引到更多旅客前来观赏。

“此外,当地也必须拥有专人向旅客讲解各有关萤火虫,以及地方环境的详情,才能吸引旅客的兴趣。”

他提到,要发展该观赏区也需要居民的合作,不要隨意砍伐海桑树或乱丟垃圾污染环境,否则萤火虫將绝跡。

王振国说,为了促进甘榜柳的萤火虫观赏活动,该区居民特成立了一个称为霹雳萤火虫自然光茫的协会(KECAP),该会莫哈末诺指甘榜柳萤火虫观赏区是近2年来才开发成为旅游区,平均每个月吸引300至400名本地及外来游客。

“观赏萤火虫时间,从晚上8时至10时半,每人收费为30令吉。”

转载自星洲互动


Dari surat khabar Cina Mandarin
Tak tahu apa yang ditulis.....

日本人のみなさまへ

ようこそマレーシアのペラ州タイピン近郊のデュー村へ。
この村は木炭作りで生計をなす比較的貧しい小さな村です。
この村を流れるスプタン川のマングローブ林ではたくさんの
蛍(マレー語で Kelip-kelip クリップクリップ)が見られます。
川岸は133本の光り輝くクリスマスツリーのような光景です。
また、夜空に輝く無数の星もとても美しいことでしょう。
どうぞ蛍の小さな光を楽しみに私たちの村へおいでください。

デュー村は南北ハイウェイの北タイピン(148)出口が最寄、
イポーやペナンからは約1時間のドライブで到着できます。

詳しいお問い合わせは、カイルルまで英語でお願いします。
電話番号 012-5145023(カイルル)

02 April 2011

kelip-kelip kampung Dew(Copy dari Blog Cik Paja cikpajahanim.blogspot.com)


Hello semua.. lama dah tak update blog..
selalu bukak tapi takde idea nak tulis ape..
cik paja baru je balik dari cuti-cuti Malaysia..
ala.. bukan pegi mane pun..
jalan-jalan di utara tanah air..

Penang -> Kedah -> Perak


okay..untuk entry ni..
aku nak cite pasal pengalaman aku..
mengunjungi Kelip-kelip Kampung Dew di Taiping, Perak..
actually me n friend xrancang pun nak pegi sini..
main aci redah je tanye..
kami bernasib baik malam tu sebab..
ade sekumpulan pelancong dari KL datang nak tgk kelip2..
aku ingat kelip2 tu kunang2..
bercahaya2 je..rupa-rupanya kelip2 dgn kunang2 berbeza..
saiz kunang2 lebih besar berbanding kelip2..
yang ade kt bandar tu kunang2 ye..
kelip2 ade kt pokok tertentu je..

okay.. doesn't matter..
yang penting aku sgt teruja melihat kelip2 malam tu..
serius mmg sangat cantik..
xleh tergambar dgn gambar apatah lagi dgn kata2..
kiri kanan pokok brembang dipenuhi dgn kelip2..
tangkap gamba berpuluh kali xnampak pun cahaya tu..
wat keje bodoh je nk snap jgk..
pastu terfikir kalo la aku bwk jar kosong..
dapat tangkap 3 4 5 6 ekor kelip2 pun jadila..
tapi tidak dibenarkan sama sekali..
sedih jugak la tak dapat nak tangkap n bawak balik..
tapi at last kelip2 tu datang sendiri jugak..
lepas kelip2 berada di atas tgn aku..
suke gile beb!

*kecik je kan kelip2 ni..ke tgn aku yg besar?hahah*
walaupun kecik (lebih kurang sebesar beras)
tapi berjaya menghasilkan cahaya yang cukup terang di malam hari..
kelip2 ni xsenonoh okay..
dia siap mengawan atas tgn aku..
menurut kata En Khairul yg membawa kami menaiki bot tu..
mmg skarang musim kelip2 mengawan..
dan apabila mereka mengawan maka cahaya kelip2 tersebut memberikan cahaya yang lebih jelas..
akibat dari penggabungan 2 cahaya..
serupa pokok krismas plak aku tgk..
huhuu..sgt indah ciptaan tuhan..

*cahaya kelip2 atas tgn aku..nmpak cahaya je..tgn aku pn xnmpak..:) *

perjalanan ini mengambil masa hampir 2 jam
agak berbaloi bayarannya untuk perjalanan sejauh itu..
ditambah lagi kehadiran kelip2 yang sangat banyak..
overall mmg aku puas hati la..
ade jgk aku tanye tourist dr US..
Dia compare kelip2 kt kg Dew dgn kelip2 kg Kuantan, Selangor..
dia kata kg Dew much better..so xrugi la aku dtg jauh2 dr KL n tgk kelip2 ni
so sesiapa yang berminat nk tgk kelip2 or lain2..
bole la cek website ini untuk keterangan lanjut..


*muka penat..tgg queue naik bot*

*ni la bot yg kami naik*

*berusaha nk amik gamba kelip2 kt pokok tapi hampeh..xnmpak lansung*

*udang galah yg ditangkap di sungai kuala sepetang*

Buat yang punya rencana mau liburan...sepertinya ini adalah destinasi yg cukup berkualitas buat anak2 dan kita2. Memberi informasi baru dan pengalaman baru yang mendebarkan!!! Wisata malam dengan menaiki perahu melintas sungai sepanjang 12km sambil menyaksikan pohon2 "terang" yang penuh dengan kunang2!!! Sebuah pemandangan yg menakjubkan!!! Sayangnya keindahan kunang2 yang menerangi malam gelap pekat itu tidak dapat diabadikan lewat foto, krn kunang2 sensitif dg blitz! Betapa Tuhan menghadirkan kemegahanNya lewat lukisan alam yang nyata....!!! Untuk informasi lengkap layari http://fireflyzone.blogspot.com/.


Salam Encik Khairul, terima kasih kerana menerima kunjungan kumpulan TM Earth Camp tempoh hari - kami amat terharu dengan layanan dan sambutan yang amat mesra oleh semua di Kampung Dew sepanjang lawatan singkat kami ke sana. Tahniah diucapkan kepada semua yang terlibat, dan Insya Allah jika ada kesempatan, pastinya akan berkunjung lagi ke sana. Sekali lagi, ucapan penghargaan dan terima kasih kepada semua yang terlibat, termasuklah pasangan-pasangan pengantin dan keluarga, tuan rumah di rumah-rumah bertandang, abang-abang yang membawa kami melihat kelip-kelip dan lain-lain pihak yang telah bertungkus lumus menyambut kehadiran kami. Sesungguhnya pengalaman yang dilalui pastinya akan menjadi kenangan sampai bila-bila. - Fina, TM

No comments:

Post a Comment