Monday, July 13, 2009

Buaya Tembaga @ Estuarine crocodile

Buaya Tembaga merupakan spesies buaya yang terbesar dan ia boleh didapati di banyak kawasan, termasuklah Timur India, Selatan China hingga Malaysia, Filipina hingga Utara Australia dan juga Kepulauan Pasifik.


Cuba cari kesalahan bahasa pengulas dari video yang anda tonton?

Estuarine crocodile, the largest of all the crocodile species, can be found in such extensive places that range from Eastern India, Southern China through Malaysia and the Philippines to Northern Australia and the Pacific Islands. This crocodile usually inhabits river estuaries and coastal regions including mangroves and remote beaches. It feeds on various vertebrates including fish, waterbirds and various mammals.Buaya Tembaga biasanya mendiami kawasan muara sungai, pantai yang tersorok serta kawasan paya. Makanannya terdiri daripada haiwan-haiwan lain termasuklah ikan, burung dan pelbagai mamalia.

Kata orang di mana ada udang, di situ ada buaya. Memang bertepatan sekali. Reptilia yang pandai menyembunyikan diri ini akhirnya menemui jalan buntu. Kisah buaya yang terperangkap dalam pukat nelayan ini terjadi pada 20 Jun 2009. Pak Alamat (Mohamad) dan anaknya Amin hanya menaiki sampan kecil ketika berdepan dengan raksasa 120 kg ini.

Cuba bayangkan rontaan dan gelora yang dihadapi oleh dua beranak ini ketika berdepan dengannya dan sampan mereka yang sama panjang dengan buaya ini. Hasil dari pengalaman dan ilmu yang diwarisi oleh orang tuanya, Pak Alamat berjaya menewaskannya.

Menurut ceritanya Pak Alamat akan memindahkan buaya ini ke satu kawasan yang tidak mengganggu aktiviti nelayan.

Pada hari ini, terdapat beratus-ratus spesies reptilia di Malaysia; antara kumpulan terbesar adalah buaya, penyu, ular, cicak dan katak. Semua reptilia adalah berdarah sejuk, oleh itu mereka memanaskan badan dengan berjemur di bawah cahaya matahari. Tubuh reptilia dilitupi sisik yang tajam.

Ada reptilia yang bertelur dan ada yang melahirkan anak mereka. Semua reptilia mempunyai tulang belakang. Mereka biasanya bergerak di atas permukaan tanah. Kebanyakan reptilia berkaki empat kecuali ular dan beberapa jenis cicak. Saiz haiwan reptilia berbeza, dari katak yang lebih kecil daripada saiz ibu jari manusia hingga ke buaya yang panjangnya boleh mencapai beberapa meter.

Spesies ini juga mempunyai kebolehan yang mengkagumkan seperti meluncur dari pokok ke pokok atau dari pokok ke tanah.

No comments:

Post a Comment