Friday, July 10, 2020

Gunung Semanggol terletak di Daerah Kerian, Perak.

Gunung Semanggol terletak di Daerah Kerian, Perak.
20km dari Taiping di Selatan dan 19 km Bagan Serai di Utara. Hanya 5 km dari Bukit Merah Lake Resort @ Tasik Bukit Merah dapat dilihat dari puncak Gunung Semanggol 390m atas paras laut.
Zaman sebelum merdeka lagi sudah terkenal dengan panggilan "Suara Dari Gunung" Ceritanya dari sini bermulanya pergerakan kemerdekaan Islam yang muncul dari pondok-pondok pengajian Islam hingga terbentuknya sebuah parti politik Hizbul Muslimin yang diharamkan oleh British. Suara penentangan penjajah dan perjuangan kemerdekaan oleh tok-tok guru ini dinukilkan sebagai "Suara Dari Gunung" perjuangan yang ditakuti.
Kini Sekolah Agama Ma'ahad Al-Ehya Asshariff meneruskan legasi tersebut dengan mengikut lunas undang-undang.
Dari bawah anda dapat melihat Gunung Semanggol dari Lebuhraya PLUS. Dari keretapi ETS ketika melalui Tasik Bukit Merah. Pandang lebih jelas jika melalui Jalan Persekutuan dengan hamparan sawah padi mewarnai.
Bagi peminat sukan pendakian Gunung Semanggol merupakan sebuah bukit yang mudah ditawan. Para pendaki yang baru menceburi sukan ini perlu mengambil peluang menawan puncak yang dapat memaparkan pandangan 360.
Tasik Bukit Merah di Utara, Banjaran Bintang di Timur, Bandar Taiping di Selatan dan Sawah padi & Kuala Sepetang di Barat.
Sila berhubung dengan guide tempatan Iro Mizan MD Kerian dan Rosimah Roslan Yayasan Orang Utan sekiranya ingin mendaki.
Bagi mengelakkan sesat dan kejadian yang tidak diingini adalah dinasihatkan para pendaki mendapatkan khidmat pemandu gunung yang dinyatakan.
Kerjasama dalam soal kebersihan sangat diutamakan kerana ada pendaki yang meninggalkan sampah mereka dan perkara ini menjadi isu dan memberi gambaran buruk kepada pendaki lain.
Pelancong yang nak bermalam boleh memilih Bukit Merah Resort, Kurauinn Farm Stay atau di Chalet Sawah Teratak Toksu +60 19-473 5811 Gunung Semanggol.
Kekalkan jarak sosial dan jaga kebersihan. Sila bawa balik kenangan di telefon anda dan semua botol minuman anda.No comments:

Post a Comment